Kathostrip

Christelijke stripwereld treurt om overlijden van Jef Nys

BRUSSEL (KerkNet/CtB) – “Het deed me heel wat toen ik gisteren het overlijden van Jef Nys vernam”, zegt Roland Francart. Hij is jezuïet en directeur van het ‘Centre Religieux d’Information et d’Analyse de la BD’ (Christelijk Centrum voor Informatie en Analyse van het Stripverhaal) dat gehuisvest is in het Brusselse St.-Michielscollege. Het CRIABD, dat een eigen tijdschrift – ‘Gabriël’ – uitgeeft, beschik in zijn bibliotheek over een verzameling van meer dan 5.000 strips in een 40-tal talen, waarvan ruim 2.000 met een religieus thema.

Broeder Francart bevestigt dat Jommeke, Jef Nys’ meest populaire creatie, ook in Franstalig België lang geen onbekende was en is. “Jommeke en Filiberke heten in het Frans ‘Gil et Jo’. De strips zijn een uitgave van de Editions Glénat. In Franstalig België en in het buitenland in het algemeen, kijkt men wel es raar op als men verneemt dat Jommeke al in 1955 debuteerde en dan nog in Kerk & Leven, het Vlaamse parochieblad.

Het CRIABD kent Jef Nys vooral van zijn knappe realistische albums uit de jaren 1960 waarin gerenommeerde religieuzen centraal stonden. Ik denk aan zijn stripverhalen over de pausen Pius X en Johannes XXIII, Bernadette Soubirous, St.-Godelieve van Gistel (dat in Gistel nog altijd verkocht wordt in een nieuwe editie uit 2006), de legendarische jezuïetenmissionarissen Pieter-Jan De Smet (‘De grote zwartrok’) en Constant Lievens (‘De reus van Bengalen’), kanunnik Petrus Jozef Triest (‘De grote weldoener’), de stichter van de Missiecongregatie van Scheut pater Theofiel Verbist en, niet te vergeten, de zalige priester Edward Poppe, de enige strip uit die reeks overigens die ooit in het Frans is vertaald geworden en uitgegeven is in een privé editie. Wij blijven trouwens hopen dat er van die schitterende reeks ooit nog een populaire en tweetalige editie kan verschijnen.”


Posted

in

,

by

Tags: