Kathostrip

Léonard enthousiast over evangelisatie via het religieuze stripboek

Tijdens een goed bezochte expositie met eucharistieviering en receptie heeft het Brusselse Religieus Centrum voor Informatie en Analyse van het stripboek ‘CriaBD’ op woensdag 20 oktober zijn 25-jarig bestaan gevierd, tegelijk met de 65-ste verjaardag van de stichter van het centrum, de sympathieke jezuïetenbroeder Roland Francart. De eucharistieviering werd voorgegaan door niemand minder dan de aartsbisschop van Mechelen-Brussel, Mgr. André-Joseph Léonard, die er geen geheim van maakte het stripboek als medium voor de evangelisatie erg te waarderen. Voor een deel zegt hij zijn priesterroeping te danken te hebben aan het lezen van een stripboek over een heilige in zijn jeugd. Ook schroomt hij niet te bekennen dat hij elke drie jaar ‘Tintin/Kuifje’ integraal leest. Dit jaar heeft hij dat voor de eerste keer in het Nederlands gedaan.

“Als Paulus de mogelijkheid had gehad”, als dus de aartsbisschop, “dan zou hij zeker van het medium strip gebruik gemaakt hebben”. Maar Paulus leefde nog in een cultuur die sterk bepaald was door de joodse traditie, die zich geen voorstelling van God mocht maken. Maar nu God zichzelf zichtbaar had gemaakt in de persoon van Jezus Christus hebben wij een beeld van God en is al snel de iconografie ontstaan. Gelukkig, aldus de aartsbisschop, heeft de Kerk zich in haar hele geschiedenis verzet tegen elke vorm van iconoclasme, de tendens om zich te verzetten tegen afbeeldingen in de godsdienst. En zo kunnen wij nu onze evangelisatie verrichten via onder meer het stripboek, dat een medium is waar veel van onze tijdgenoten groot voordeel bij kunnen hebben.

Tijdens de expositie presenteerde en signeerde Geert De Sutter het stripboek Valentinus, ‘t heilig paterke’, uitgegeven naar aanleiding van de zaligverklaring ‘t heilig paterke van Hasselt in 2003. Ook waren de striptekenaars Gaëtan Evrard en Dominique Bar aanwezig om hun stripboeken te signeren.

Broeder Roland Francart

De aartsbisschop zei graag tijd in zijn agenda vrij te hebben gemaakt voor deze jubileumvieringen en wil daarmee zijn waardering en steun voor deze vorm van evangelisatie uitdrukken. Want dat is het wat broeder Francart en zijn bestuur bezielt: bij te dragen aan een evangelisatie van onze maatschappij. Voor het Nederlandse taalgebied is daartoe de website kathostrip.wordpress.com al weer een jaartje in de lucht. vk.


Posted

in

,

by