Kathostrip

Uitreiking Gabriëlprijs in Aalst aan ‘Orval’

De Gabriël-prijs 2011 voor het beste christelijke stripverhaal in het Nederlands gaat naar Jean-Claude Servais voor het afsluitende deel van zijn tweeluik ‘Orval’. Juryvoorzitster Elise Béliard van CRIABD roemt de stripauteur uit de Gaumestreek: “Servais blijft trouw aan zijn handelsmerk. In een prachtig tweeluik vertelt hij de geschiedenis van de benedictijnenabdij van Orval, haar hoogdagen en haar verval.” De uitreiking van de prijs vindt plaats in aanwezigheid van de auteur (of zijn vertegenwoordiger) op zondag 17 april om 16 uur in Monastic in het Oost-Vlaamse Aalst. .

In ‘Orval’ schildert Jean-Claude Servais aan de hand van welgekozen episodes uit de geschiedenis het portret van een religieuze orde die streeft naar authenticiteit, maar ingehaald wordt door wereldse schandalen. Tegelijk doet Servais ook het relaas van twee mannen die mijlenver van elkaar staan, maar van wie lot hen samenbrengt in de Abdij. Het virtuoze tekenwerk maakt van dit verhaal een fresco van een ongeziene schoonheid. ‘Orval’ is het nieuwste album van de 54-jarige Servais die, buiten een ongeëvenaard realistisch tekenaar en natuurliefhebber, ook een fantastische verteller. Dat bewijst hij al meer dan een kwarteeuw.

CRIABD, voluit Centre Religieux d’Info et d’Analyse de la BD, is een internationale vzw die de verspreiding van het Evangelie via stripverhalen stimuleert. Broeder Roland Francart leidt de vereniging al meer dan 25 jaar vanuit het Brusselse Sint-Michielscollege. Daar herbergt CRIABD onder meer een stripbibliotheek met meer dan tweeduizend religieus getinte titels. Elk jaar reikt CRIABD de Gabriël-prijs waarmee ze het beste christelijke stripalbum van het afgelopen jaar bekroont. Meer info op deze Nederlandstalige site, kathostrip.wordpress.com en op de Franstalige site criabd.over-blog.com.

Monastic is een winkeltje in het hart van Aalst met monastieke producten en sinds kort ook religieuze stripverhalen. Adres: Priester Daensplein 4, 9300 Aalst. Telefoon: 053 77 75 01, e-mail: kerkpunt@telenet.be. Klik hier voor een plattegrondje. Contactpersoon: Els Wynant.

‘Orval’ is uitgegeven bij Dupuis, welke in het Nederlandse taalgebied wordt vertegenwoordigd door Ballon Media. Info bij Tom Vanhoren, persverantwoordelijke Ballon Media, Franklin Rooseveltplaats 12, 2060 Antwerpen. Tel.: 03 294 15 28, E-mail: pers@ballonmedia.com.

Ga naar de pagina’s op deze website van ‘Orval’ deel 1 en deel 2.

Voor een Franstalige korte video-documantaire over ‘Orval’ klikt u hier.


Posted

in

,

by

Tags: