Kathostrip

Eerste Europese prijs voor het Christelijke Stripboek naar ‘Franciscus van Assisi – Fioretti’

De eerste Prijs voor het beste Europese Christelijke Stripboek, uitgereikt door CRIABD op 3 juni 2011 in Straatsburg, gaat naar het Frans/Italiaanstalige album “Franciscus van Assisi – De Fioretti”, uitgeven bij Mosquito. De tekeningen zijn van Dino Battaglia (1923-1983) en de tekst van zijn echtgenote Laura Battaglia die aanwezig zal zijn op het stripfestival ‘Strasbulles’, en van pater Giovanni M. Colasanti, Franciscaan van Padua. Het gaat om een meesterwerk van ontwerp en kleur.

Dino Battaglia is met Hugo Pratt, de maker van ‘Corto Maltese’, mede-oprichter van de équipe ‘Asso Piche’, in 1945. Hij wordt beschouwd als een van de grootste artiesten van over de Alpen. De eerste van acht uitgaven in het Italiaans dateert van 1974. De enige editie – onvolledige – titel in het Frans dateert uit 1976, uitgegeven bij Fleurus (‘Vivant Témoign’ 1 en 2). Een gloednieuwe vertaling werd gemaakt door Mosquito voor de editie van 2011.

De jury van CRIABD (Religieus Centrum voor informatie en analyse van stripverhalen, gevestigd in Brussel) heeft besloten om voor het eerst een Europese prijs voor christelijke strips uit te reiken, onder de patronage van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, voorgezeten door kardinaal Ravasi. Deze onderscheiding, die een groots Europees werk betreft, zal worden uitgereikt aan Laura Battaglia en de uitgever ‘Mosquito‘, als ook uitgeverij ‘Messaggero de Padova‘, op vrijdag 3 juni om 19 uur in Straatsburg het kader van de stripfestival ‘Strasbulles‘.

Mosquito Editions
Michel Jans, 1b rue des Sablons, F-38120 Saint Egrève,
www.editionsmosquito.com

Informatie (in het Frans)
Broeder Roland Francart SJ, directeur van CRIABD
Boulevard St.-Michel 24, 1040 Brussel
Tel. + 32 (0) 478 26 97 28
http://criabd.over-blog.com

Stripfestival ‘Strassbulles’
www. strasbulles.fr


Posted

in

by

Tags: