Kathostrip

Gabriël-prijs 2012

De Gabriel-prijs 2012 voor het beste religieuze stripboek van het afgelopen jaar gaat naar ‘Het Evangelie volgens Matteüs’ (De Bijbel deel 3) van Dalibor Talajic (tekeningen), Ive Svorcina (inkleuring), Jean-Christophe Camus (tekst), Michel Dufranne (tekst), uitgegeven bij Sylvester, ‘s Hertogenbosch (Nederland). Dat heeft de Nederlandstalige jury van de internationale vereniging voor de bevordering van het religieuze stripboek ‘CRIABD’ tijdens haar zitting van 17 februari jl. besloten.

Een speciale vermelding krijgt het op 11 november 2011 verschenen stripboek ‘Sint Maarten, een levende legende’, gerealiseerd door N. Bongers, A. Helm, J. Peeters en N. Stolk. Een uitgave in samenwerking met het Sint Maartensberaad Utrecht, uitgegeven bij Matrijs Utrecht.

Voor het Franse taalgebied gaat de Gabriël-prijs dit jaar naar ‘Une vie donnée à Dieu et aux hommes, les moines de Tibhirine-Fès-Midelt’ van Dominique Bar (tekeningen) en Gaëtan Evrard (tekst), Editions du Signe, Parijs. Dit stripboek handelt over de in 1996 omgebrachte cisterciënzer monniken in Algerije. De Europese prijs gaat naar de Franstalige heruitgave van ‘François d’Assise’ van Dino Battaglia, uitgegeven bij Mosquito.

De bekendmaking van de Gabriël-prijs zal plaatsvinden tijdens de Foire du Livre te Brussel, op zondag 4 maart om 15 uur, stand ‘Espace réligieux no. 420’.

Voor het Nederlandse taalgebied zal de prijs uitgereikt worden op zondag 1 april (Palmzondag) om 15 uur bij ‘Monastic’ in het Vlaamse Aalst, Priester Daensplein 4 (tegenover de ingang van de Sint-Martinuskerk).

De leden van de Nederlandstalige jury waren: Elise Béliard, voorzitter van CRIABD, Philippe de Mûelenaere, vice-voorzitter, broeder Roland Francart sj., directeur, Roselyne Chevalier, bestuurslid, Vincent Kemme, vertegenwoordiger van CRIABD in het Nederlandse taalgebied en Peter Verbeiren, godsdienstleerkracht te Halle, Vlaams-Brabant.

Nadere info over het Nederlandstalige religieuze stripboek vindt u op kathostrip.wordpress.com en bij Vincent Kemme, Espenveldtsraat 25, B 1760 Roosdaal. + 32 (0) 54 500 315.

Links naar de genoemde Nederlandstalige stripboeken op deze site:

Voor alle titels van de meedingende stripboeken klikt u hier.


Posted

in

, ,

by

Tags: