Kathostrip

Christelijke helden in Vlaamse strips

De christelijke stripverhalen getekend door Vlaamse tekenaars behoren tot het striperfgoed van Vlaanderen. Deze verhalen over heiligen, zaligen, religieuzen en missionarissen uit Vlaanderen en elders bereikten een groot publiek, via tijdschriften met christelijke signatuur. Sint-Franciscusdrukkerij, Halewijn, Het Volk, zouden deze verhalen in albumvorm verspreiden.

Naast Jef Nys waagden ook andere stripcoryfeeën zoals Jan Waterschoot, Renaat Demoen, Karel Verschuere, Berck, Bob de Moor en Buth zich aan boeiende levensbeschrijvingen.

De tekenaars hadden een missie: de belangrijkste helden die het katholieke Vlaanderen rijk is, namelijk de bevlogen missionarissen en religieuzen die het christelijk geloof uitdroegen tot ver in de wereld via stripverhalen aan de lezer presenteren.

Het genre van de religieuze stripbiografie kende een hoogtepunt in de jaren ’50 – ’60.

Na 1964 verdween de christelijke strip uit beeld. Het duurde bijna 40 jaar vooraleer een nieuwe generatie striptekenaars opnieuw invulling gaf aan het genre. Nu bewijzen tekenaars zoals Geert De Sutter, Wim Swerts, Tom Houtman, Jan Bosschaert, Patrick Van Oppen, Castor, dat ook dit stripgenre eigenlijk wel interessant materiaal kan opleveren.

Aan de hand van afbeeldingen uit Vlaamse stripverhalen worden de christelijke helden in alfabetische volgorde getoond.

Een realisatie van Brabant Strip v.z.w.


Posted

in

by

Tags: