Kathostrip

Sede vacante 1523

Scorel_beeldroman_omslag_kleur_uitsnede.jpg.630x378_q85_crop-1_upscale-1Hoewel geen stripboek met een religieuze boodschap willen we toch aandacht schenken aan een prachtige nieuwe uitgave van Paul Teng en Jan Paul Schutten. ‘Sede vacante 1523’ handelt over de periode dat de Nederlandse schilder Jan van Scorel in Rome doorbracht ten tijde van de Utrechtse paus Adrianus VI en zijn opvolger Clemens VI en de periode daartussen, toen de ‘Stoel van Petrus’ vacant was.

Jan van Scorel was door Adrianus VI aangesteld als opzichter van de pauselijke kunstcollecties in het Belvédère, als opvolger van de beroemde Rafael, en maakte er kennis met Michelangelo en andere grote Italiaanse schilders. Met die kennis en inspiratie zou hij later naar Nederland terugkeren en een beslissende invloed hebben op de Noord-Europese schilderkunst. Het stripboek geeft een historisch accuraat beeld van de beeldenstorm in de Domstad én het leven in en rond het Vaticaan ten tijde van de woelige 16e eeuw. De reformatie in Noord-Europa is in volle gang en de Nederlandse paus, een heilige als u het ons vraagt, moet orde op zaken stellen in een veel te hoofs bestuurde Heilige Stoel onder zijn voorganger.

Het verhaal is deels historisch, deels fictief. Jan van Scorel moet in dit stripboek niet alleen schilderen en de Vaticaanse kunstcollectie beheren maar gaat ook na hoe de Utrechtse paus om het leven gekomen is. De ‘camerlingo’ van de paus zou de boosdoener zijn maar Jan van Scorel zou na de ‘sede vacante’ een contract getekend hebben met Adrianus’ opvolger Clemens VII waardoor hij er verder over zal zwijgen. Dat alles is dus fictie maar levert een spannend verhaal op waarin ook nog een verzonnen liefdesaffaire een plaats krijgt. Nee, geen ‘religieus’ stripboek als je daaronder verstaat dat er een religieuze boodschap in uitgedragen moet worden maar wel een interessante inkijk, afgezien van de fictieve elementen historisch goed onderbouwd, in de religieuze geschiedenis van Europa in een periode dat christenen helaas ernstig verdeeld aan het raken waren. Zaak is dus bij het lezen feit en fictie uit elkaar te houden. Daarbij helpt de toelichting achter in het boek.

Auteur: Jan Paul Schutten
Illustraties: Paul Teng
Uitgever: Lecturis
Ontwerp: Tessa van der Waals

Pagina’s 96
Afmetingen 230 x 300 mm
Uitvoering gebonden
ISBN 9789462260207
1e druk, 2013
Prijs€ 17,50

Online bestellen bij Lecturis

In het Utrechts Centraal Museum is er tot 19 januari 2013 een tentoonstelling aan Jan van Scorel gewijd. Hieronder nog een filmpje over de vervaardiging van ‘Sede Vacante 1523’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=YHo8BtEoNDE&w=560&h=315]


Posted

in

,

by

Tags: