Kathostrip

De Gabriël-prijs 2014 gaat naar … Tibhirine!

Gabriël-prijs 2014De Gabriël-prijs 2014 voor het beste religieuze stripboek van het afgelopen jaar in het Nederlandse taalgebied is toegekend aan ‘Tibhirine, voor God en de mensen’, van Gaëtan Evrard en Dominique Bar. Een speciale vermelding is er dit jaar voor het stripboek ‘Sede vacante 1523’ van Jan-Paul Schutten en Paul Teng. De Gabriël-prijs zal uitgereikt worden tijdens de Stripdagen in Gorinchem (nabij Rotterdam) op zondag 9 maart. 

tibhirine frontHet stripboek ‘Tibhirine, voor God en de mensen’ is een vertaling van het gelijknamige stripboek in het Frans en vertelt het verhaal van de zeven trappistenbroeders van het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de Atlas in Algerije die in 1996 zijn ontvoerd door moslimterroristen en later zijn vermoord (de achtste verstopte zich onder zijn bed en wist zo te overleven).  Dit dramatische waargebeurde verhaal werd aangrijpend verfilmd in “Des Hommes et des Dieux”, de film die meerdere prijzen in de wacht sleepte in het filmfestival in Cannes. ‘Tibhirin, voor God en de mensen’ – het Nederlandstalige stripboek – is een uitgave van ‘Monastic’ in het Vlaamse Aalst.

Scorel_beeldroman_omslag_kleur_uitsnede.jpg.630x378_q85_crop-1_upscale-1‘Sede Vacante 1523’ is het deels fictieve verhaal van Jan van Scorel, een vermaarde Nederlandse schilder uit de tijd van de eveneens Nederlandse paus Adrianus VI uit Utrecht. Jan van Scorel volgde Rafaël op als bewaarder van de kunstschatten van het Vaticaan in de XVIe eeuw, de tijd van de Renaisscance. Hoewel het verhaal geen religieuze boodschap in zich draagt maar fictief is, speelt het zich af tegen de achtergrond van een – nauwkeurig onderzochte – belangrijke tijd in de religieuze geschiedenis: enerzijds de Reformatie en Beeldenstorm in de Nederlanden, anderzijds de pogingen tot hervorming onder de ascetische paus Adrianus VI van een veel te decadente Vaticaanse cultuur die de Kerk veel schade berokkende.  De rol die Jan van Scorel speelt in het ophelderen van een moordcomplot op paus Adrianus, en een ingeweven liefdesaffaire, zijn geheel fictief. Achterin het boek wordt het onderscheid ‘feit en fictie’ nauwkeurig verduidelijkt. ‘Sede vacante 1523’ is een uitgave van Lecturis, Eindhoven.  

Stripdagen2014bZoals gezegd zal de Gabriël-prijs uitgereikt worden op zondag 9 maart 2014 tijdens de Stripdagen in de Evenementenhal in Gorinchem. Daarbij zullen broeder Roland Francart sj, de directeur van de Brusselse vereniging voor het religieuze stripboek ‘CRIABD’ en de makers van Tibhirine, Gaëtan Evrard en Dominique Bar, aanwezig zijn. De laatste twee zullen uw stripboek signeren bij de CRIABD-Kathostrip stand.

evenementenhalgorinch


Posted

in

, ,

by

Tags: