Kathostrip

Kathostrip bij Festicert en CRIABD

Brunor CRIABD
… en Roland (Francart) schiep (CRIA) BD (het stripboek), 30 jaar en nu al onmisbaar (Brunor)

Het was een druk weekend voor Kathostrip: twee evenementen tijdens één weekend, en dat onder de dreiging van terreur in Europa, kort na de aanslagen in Parijs, in het bijzonder de terreurdreiging dit weekend in de Belgische hoofdstad. Maar we lieten ons niet afschrikken door de fanaten en trokken op zaterdag naar het kalme St. Niklaas (halverwege Antwerpen en Gent) voor het christelijke muziekfestival Festicert, en op zondag naar het haast uitgestorven en zwaarbeveiligde Brussel voor het 30-jarig jubileum van CRIABD, onze ‘moedermaatschappij’: het door de Jezuïeten-broeder Roland Francart gestichte ‘Centre Réligieux d’Information en d’Analyse de la Bande Dessinée’.

Festicert

Tijdens Festicert hadden we een flinke stand, samen met Biofides, waar veel mensen, jong en oud, belangstelling toonden voor de collectie van stripboeken die we konden aanbieden (in samenwerking met Monastic in het Vlaamse Aalst). De organisatie van het festival had er ook bijzonder op aangedrongen om Kathostrip onder de standhouders te mogen verwelkomen en daartoe een ‘vriendenprijsje’ berekend. Het stripboek is en blijft toch een bevoorrecht medium voor jongeren, ondanks Twitter en Facebook, om zich ook religieuze verhalen en thema’s eigen te maken.

 

 

30 jaar CRIABD

12265864_1552296405056505_3056644747471771916_o
Voorblad van het misboekje

Het jubileum van CRIABD dreigde volledig in het water te vallen door de ernstige terreurdreiging die de stad Brussel in z’n greep hield. Maar dat weerhield de organisatie er toch niet van het feestje door te laten gaan, te beginnen in de Brusselse kathedraal met de Mis voor Artiesten, een jaarlijks evenement dat dit jaar in het teken stond van het stripboek (de ‘negende kunst’). De zeer fraai gezongen viering – tijdens welke talrijke dit jaar wereldwijd overleden artiesten  werden herdacht – werd gevolgd door een goedverzorgde receptie in de pastorie van de kathedraal. Daarna hadden de feestelijkheden plaats moeten vinden in het vermaarde Brusselse Stripmuseum aan de nabij de kathedraal gelegen Zandstraat, maar de directie daarvan durfde het dit weekend niet aan de deuren van met museum te openen voor het publiek. Dus moest uitgeweken worden naar een van de gebouwen van de Brusselse Jezuïeten-gemeenschap (jezuïeten hebben zoals bekend voor elk probleem een oplossing!): het gebouw van ‘Lumen Vitae‘ aan de Washingtonstraat in de Brusselse gemeente Elsene, een plek waar terroristen het bestaan niet van konden vermoeden.

 

In dit Franstalige milieu was een ruime tafel gereserveerd voor Kathostrip, al vijf jaar het Nederlandstalige verlengstuk van CRIABD, wat op veel waardering van het ‘Francofone’ publiek kon rekenen. En Brusselaars hebben toch vaak wel Nederlandstalige kinderen, kleinkinderen, familieleden of kennissen, of willen zélf hun kennis van het Nederlands wat opfrissen, zodat toch nog enkele mensen met een Nederlandstalig stripboek onder de arm naar huis vertrokken. Of daarmee alle taalproblemen in België opgelost zijn weten we niet, maar de banden zijn in ieder geval weer goed aangehaald, verenigd in één en dezelfde doelstelling: de evangelisatie langs de weg van het religieuze stripboek. vk

 

 

 


Posted

in

, ,

by

Tags: