Kathostrip

Gabriël-prijs 2016: ‘De Kleine Pelgrim’ van Arjen Niezen

dekleinepelgrimVandaag op het feest van de heilige Jozef, heeft te Brussel de jury van CRIABD-Kathostrip de jaarlijkse Gabriël-prijs voor het beste Nederlandstalige religieuze stripboek van het afgelopen jaar toegekend aan ‘De Kleine Pelgrim’. Dit stripboek, uitgegeven bij Gideon in Nederland,  is gebaseerd op John Bunyans’s boek ‘De Christenreis’ en van de hand van de Nederlandse striptekenaar en cartoonist Arjen Niezen. Het boek onderscheidt zich door een avontuurlijke verteltrant en het expliciet evangeliserend karakter. Ook de tekenstijl met daarin de originele ‘pijlen’ naar christelijke waarden hebben de jury overtuigd, zodat dit boek de meeste punten kreeg voor de tekeningen, het scenario en het evangeliserend gehalte, de drie criteria waarop de inzendingen beoordeeld worden.

Dit jaar zijn er bovendien twee speciale vermeldingen:

  • De Halsdoek van Cunera‘, het legendarische verhaal van de heilige Cunera van Rhenen, die om haar heiligheid geworgd werd  door een jaloerse edelvrouw, een stripboek van de hand van het Utrechtse striptekenaarsgenootschap ‘De Inktpot’
  • Tussen Haat en Hoop‘, een aangrijpend verhaal van een christelijk gezin in Indonesië, waarvan de vrouw en haar twee kinderen in gijzeling genomen worden door extreme moslims. Een stripboek met een hoge actualiteitswaarde, van de hand van de Amerikaanse scenarist Ben Avery en striptekenaar Rob Woodrum, in het Nederlands uitgegeven bij Gideon.

gabrielprijs2016De jury was samengesteld door de voorzitter en secretaris van CRIABD, respectievelijk de heren Philippe de Mûelenaere en Michel Maes, als ook de heer en mevrouw Vincent en Ine Kemme, verantwoordelijken voor Kathostrip, de Nederlandstalige afdeling van CRIABD. De zitting vond plaats voorafgaand aan de proclamatie van de Franstalige Gabriël-prijs die ging naar een stripboek over de stichting van de Abdij van Clairvaux, gesticht door de heilige Bernardus. Tijdens deze proclamatie werden ook de winnaars van de Nederlandstalige Gabriël-prijs bekendgemaakt. De drie hierboven genoemde stripboeken behoorden tot de acht stripboeken (of bijna-stripboeken) die – voor zover bij Kathostrip bekend, in 2015 in het Nederlandse taalgebied zijn uitgekomen, waarvan er vijf meegedongen hebben naar de prijs.

gabrieljury2016
Juryleden v.l.n.r: Vincent Kemme, Philippe De Mûelenaere, Ine Kemme, Roland Francart (stichter CRIABD en erelid), Michel Maes.

Overige stripboeken (of bijna-stripboeken) uit 2015 die meegedongen hebben naar de Gabriël-prijs:

Overige stripboeken uit 2015 die niet meegedongen hebben:

Hebt u kennis van nieuwe uitgaven in 2016, die komend jaar mee kunnen dingen naar de Gabriël-prijs 2017: laat het ons weten!

Om mee te dingen stuurt men twee presentexemplaren naar:

Kathostrip
p/a Parklaan 29-1
B-9300 Aalst
België

Of stuur een e-mail naar kathostrip@gmail.com.


Posted

in

,

by

Tags: