Kathostrip

Gabriëlprijs 2018: ‘Getekend Damiaan’

22580-1De jaarlijkse Gabriël-prijs voor het beste religieuze stripboek verschenen in het afgelopen jaar in het Nederlandse taalgebied, is toegekend aan ‘Getekend Damiaan’. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van CRIABD, tevens jury-vergadering van Kathostrip, van zaterdag 24 maart 2018 in Brussel. Het stripboek van Jan Bosschaert, Ruben Boon en Bart Maessen werd in oktober 2017 in het Damiaan-centrum te Leuven gepresenteerd en is uitgegeven bij Van Halewyck. 

 

‘Getekend Damiaan’  valt op door zijn artistieke kwaliteit, warme inkleuring, goede verteltrant van het leven van deze ‘Grootste Belg’ en heilige.  Hier volgen enkele foto’s van de bijeenkomsten in Brussel en in Leuven.

Jaarvergadering CRIABD-Kathostrip in Brussel (© Marie-Françoise Maes)
Presentatie van Kathostrip en het winnende stripboek ‘Getekend Damiaan’ (© Marie-Françoise Maes)
Jury-voorzitter Vincent Kemme met het winnende stripboek (© Marie-Françoise Maes)
Jan Bosschaert en Vincent Kemme bij de boekpresentatie in Leuven, oktober 2017 (© Kerk & Leven)

Het stripboek over het leven van de ‘Grootste Belg’, pater Damiaan van Molokai, vertelt hoe Jozef De Veuster erbij kwam om als missionaris te gaan werken op de Hawaï-eilanden. Godsdienstleraar Bart Maessen, verbonden aan het Damiaaninstituut te Aarschot, en projectleider bij ‘Damiaan Vandaag’ Ruben Boon besloten het verhaal van pater Damiaan in stripvorm te gieten. Voor de tekeningen vonden zij Jan Bosschaert bereid om mee te werken.

Voor het verhaal is gekozen voor de stijlvorm van een dialoog tussen pater Damiaan en de lezer, eerder dan een levensbeschrijving. Het verhaal begint al in Tremelo waar hij het levenslicht zag. De presentatie van het stripboek vond plaats op de 7e verjaardag van de heiligverklaring van pater Damiaan.

Het stripverhaal is uitgegeven door Van Halewyck, telt 56 bladzijden en kost 6,99 euro.

Hier te bestellen: www.vanhalewyck.be.

 

 

 


Posted

in

by