Kathostrip

Strip over apostel Petrus wint Europese Gabriel-prijs

Het stripverhaal ‘Sint-Pieter, een bedreiging voor het Romeinse Rijk’ is uitgeroepen tot beste christelijke stripverhaal van 2020.

Het Franstalige stripverhaal Sint Pieter, een bedreiging voor het Romeinse Rijk (56 pagina’s, 2019) van Patrick Perna (scenario) en Marc Jailloux is in Brussel door een tiental specialisten uitgeroepen tot winnaar van de Gabriel-prijs voor beste christelijke stripverhaal. Het tekenverhaal is uitgegeven door Editions Glénat – Le Cerf, als onderdeel van een reeks stripverhalen over de geschiedenis van de pausen.Het stripverhaal 'Sint-Pieter' © ed. Glénat

Het stripverhaal ‘Sint-Pieter’ © ed. Glénat

Het album begint in het jaar 64 na Christus, met de verwoesting van Rome door een immense brand die vijf dagen duurde. Uit de geschiedenisles weten wij nog dat keizer Nero deze ramp destijds misbruikte om daarna de jacht op christenen te openen en Rome herop te bouwen. Honderden christenen werden gearresteerd, gemarteld en gedood, onder meer Petrus die tot aan de dood blijft twijfelen. Dat maakt hem heel menselijk.

De jury looft het stripverhaal omdat het helder is en aangenaam om te lezen, zonder te vervallen in proselitisme. Zo kan de lezer op een ontspannen manier opnieuw kennismaken met het leven van de heilige en apostel. Patrick Perna toont ook in dit stripverhaal – mee dankzij het geschiedkundige advies van Bernard Lecomte – opnieuw zijn passie voor historische figuren. Daardoor weet hij met dit boek ook niet-gelovige lezers aan te spreken, die gewoon een goed stripverhaal willen lezen. Het album krijgt ook lof voor de realistische tekenstijl van Marc Jailloux.

De prijsuitreiking heeft op 31 oktober 2020 plaats in Brussel, tijdens de viering van de 35ste verjaardag van CRIABD (Religieus Centrum voor Informatie en Analyse van het Stripverhaal).

Bron: Kipa-Apic / Kerknet


Posted

in

,

by

Tags: