Kathostrip

Europese Gabriëlprijs 2021

De Europese Gabriëlprijs 2021, toegekend door CRIABD, Centre Réligieux d’Information et d’Analyse de la Bande Dessinée te Brussel is gegaan naar het stripboek “Monseigneur Vladimir Ghika, Vagabond Apostolique“.

Scenario: Louis-Bernard Koch
Tekening: Gaëtan Evrard,
Kleuren: Bénédicte Quinet
Editions du Triomphe, collectie “Le Vet de l’Histoire”

De prijs werd uitgereikt door een jury bestaande uit stripspecialisten en -liefhebbers, bijeengekomen op 11 mei onder voorzitterschap van Damien Van Goethem.

Vladimir Ghika is een opmerkelijke persoonlijkheid van de 20e eeuw. Oorspronkelijk een Roemeens-orthodoxe prins, werd hij gewijd tot katholieke priester van het bisdom Parijs en zet hij zich nederig in voor de minderbedeelden (armen, zieken, verbannelingen, vervolgden …). Als diplomaat van het Vaticaan duikt hij overal op en vooral gespannen situaties (de Balkanoorlog in 1913; Eerste en Tweede Wereldoorlog …) en op de Eucharistische Congressen van de jaren dertig. In 1948 weigerde hij Roemenië te verlaten en werd hij overgedragen aan de communisten. Hij werd gearresteerd, veroordeeld en gemarteld. Hij gaf zijn geloof nooit op, hij stierf van uitputting in de gevangenis in 1954.

Strips helpen ons om deze belangrijke figuur van de Kerk van vandaag te ontdekken. Dit stripboek is een geweldige prestatie, de personages en plaatsen zijn prachtig geïllustreerd, het ontwerp is duidelijk en nauwkeurig en het verhaal is zeer goed gedocumenteerd.

Monseigneur Ghika’s leven was zo rijk, gevolgd door zoveel genezingen en bekeringen dat het doorbladeren in een album van 38 pagina’s de auteurs dwong bepaalde episodes in een of twee gevallen samen te vatten, maar wat een voorbeeld voor ons.

Een stripboek dat het ook verdient in het Nederlands uitgegeven te worden. Wie meldt zich?! mail naar kathostrip@gmail.com.


Posted

in

by

Tags: