Kathostrip

De Grote Zwartrok

e1fe30d0-5506-11e4-9f56-f746a081fe1bStripboek van Jef Nys, uit 1960, over de  legendarische jezuïeten-missionaris Pieter-Jan De Smet (1801-1873), die bij de indianen van Noord-Amerika bekend was als Grote Zwartrok.

De Smet verliet zijn geboortestad zonder afscheid te nemen van zijn familie, werd in Amerika tot priester gewijd en pendelde geregeld tussen Amerika en Europa om hulp. Tijdens zijn tochten legde hij 290.000 km af. Hij beschreef voor het eerst het Lake Desmet in de staat Wyoming. Hij trad op in naam van de Amerikaanse regering bij hun onderhandelingen met de indianen, onder andere de vredeconferentie met de Sioux en hun hoofd Sitting Bull te Fort Rice in 1868 en hij overtuigde Sitting Bull om het verdrag van Fort Laramie te aanvaarden. Hij schreef ontelbare brieven, bezocht alle geldschieters van Europa en wist zeer goed zichzelf en zijn zaak te verkopen. Hij overleed in St. Louis, waar hij aanvankelijk begraven lag op een kerkhof samen met andere jezuïeten bij het Sint Stanislas Seminarie bij Florissant.

indiaandegrotezwartrokIn 2003 werd zijn stoffelijk overschot herbegraven op Calvary Cemetery in St. Louis. Sioux-indianen bezochten Dendermonde op 25 januari 1932 om Pater De Smet te huldigen. Zijn standbeeld staat voor de O.L.V.-kerk van Dendermonde. In 2005 was hij ook één van de kansmakers op de titel De Grootste Belg, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr. 168 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen.

Standbeeld in Dendermonde

In 2015 werd een standbeeld van De Smet verwijderd van de campus van de Saint Louis University, omdat het “een geschiedenis van kolonialisme, imperialisme, racisme en van christelijke en blanke overheersing” zou verbeelden.

Wikipedia

Pierre-Jean_De_Smet

Lake De Smet met een gedenksteen
Lake De Smet met een gedenksteen