Kathostrip

Sint Maarten, een levende legende.. in Utrecht

Weet u wie er bovenop de Utrechtse Domtoren als windvaan al eeuwenlang zonder hoogtevrees in weer en wind trouw de wacht houdt over de stad Utrecht? Waarom ieder jaar op elf november kinderen met lampionnen langs de huizen gaan en liedjes zingen? En heeft u zich weleens afgevraagd waar de Utrechtse stadskleuren rood en wit vandaan komen? In dit driedelige stripboek vertellen drie Utrechtse striptekenaars, met ieder een compleet eigen stijl, over het leven, legende en erfgoed van Sint Maarten.

Ook vliegende en gakkende ganzen zullen voorbij komen. ‘Ik zoek Maarten, de waarlijk gelukzalige man, die niemand beoordeelde of veroordeelde en die geen kwaad met kwaad vergold.’ Zo begint het eerste deel over het leven van Martinus die het in de vierde eeuw na Christus als Romeinse soldaat schopte tot bisschop van Tours en een eeuw na zijn dood tot heilige werd verklaard.

Wie was deze Martinus van Tours eigenlijk? Striptekenaar Niels Bongers laat Martinus zelf aan het woord om zijn levens verhaal aan u te vertellen. Joshua Peeters laat vervolgens zien welke legendes zich in de loop der tijd rond Martinus hebben gevormd. Heeft hij niet een dood kind tot leven gewekt en een melaatse genezen? En biedt zijn vingerkootje geen bovenmenselijke bescherming? Ten slotte vertelt Albo Helms in het sluitstuk het verhaal van Sint Maarten in Utrecht; hoe is hij patroonheilige van de stad geworden en op welke plekken hebben zijn leven en legende sporen achtergelaten in het stadsbeeld? Eén ding is zeker: na het lezen van dit stripboek zal Utrecht nooit meer hetzelfde voor u zijn!

Gerealiseerd door Bongers, N., Helm, A., Peeters, J. en N. Stolk

Uitgave in samenwerking met: Sint Maartensberaad Utrecht

Te bestellen bij Uitgeverij Matrijs Utrecht

Gabriël-prijs 2012 
‘speciale vermelding’