Kathostrip

Valentinus, ‘t heilig paterke van Hasselt

In 1828 ziet ‘Lowieke’ Paquay, alias het heilig paterke van Hasselt, in Tongeren het levenslicht. Als minderbroeder krijgt hij in 1849 de kloosternaam Valentius. Na zijn priesterwijding wordt hij naar Hasselt gestuurd. Hier verblijft hij bijna ononderbroken tot aan zijn dood in 1905.

Wel 100.000 uren brengt hij door in zijn biechtstoel, eerst bij de ‘Virga Jesse’ in de O.L.-Vrouwekerk en later in de Minderbroeder-kerk. IN alle eenvoud luistert hij, steeds troostend, vol liefde. Hij betekent veel voor de mensen uit Hasselt en omgeving. Al tijdens zijn leven wordt hij het heilig paterke van Hasselt genoemd. Onmiddelijk na zijn dood is het proces van heiligverklaring in gezet. Op 9 november 2003 wordt hij zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

“Valentinus, ‘t heilig paterke” is een uitgave van de Minderbroeders en van het rot ‘t Dorp (Dorpstraat en Minderbroedersstraat) van Hasselt. De strip verbeeldt het leven en werk van pater Valentinus op een kleurrijke en toegankelijke manier. Ze kan je hem op een hedendaagse wijze ontmoeten.

32 pagina’s in kleur

tekeningen en inkleuringen: SWERTS & VANAS

Scenario: Geert De Sutter

Info en bestellingen:  Minderbroeders in Hasselt.
Minderbroedersstraat 19, 3500 Hasselt, 011 23 27 83

Terug naar ‘Getuigen’