Kathostrip

Karl Leisner – Victor in Vinculis

Stripboek Victor in Vinculis, over de zalige Karl Leisner 

Geboren in Rees/Neder-Rijn, Duitsland op 28 februari 1915, opgegroeid in Kleef, wordt hij als gymnasiast lid van de Katholieke Jeugdbeweging. Zij schenkt hem niet alleen de verbondenheid met jonge mensen en het meemaken van grote trektochten, maar brengt hem ook dichterbij de Heilige Schrift, de liturgie en vooral de eucharistie. In zijn dagboek schrijft hij: „Christus – U bent mijn hartstocht!“

Karl Leisner wil priester worden. De Bisschop van Münster benoemd hem diocesaan jeugd-groepsleider. De Gestapo houdt hem in de gaten. Tijdens de twee semesters in Freiburg beleeft hij een tijd van heftige innerlijke strijd: priesterschap of huwelijk en gezin? Op 25 maart 1939 wordt hij ten diaken gewijd. Over een paar maanden zal hij de priesterwijding ontvangen.

Maar God had het anders beschikt. Plotseling werd er longtuberculose geconstateerd, die hem voor zijn genezing noopte naar St. Blasien in het Zwarte Woud te gaan. Hier wordt een uitlating over de aanslag op Hitler op 8 november 1939 de aanleiding tot de arrestatie door de Gestapo: gevangenis in Freiburg, overbrenging naar het concentratiekamp Sachsenhausen en van daar in december 1940 naar het concentratiekamp Dachau.

En dan gebeurt het onverwachte: Met gevaar voor alle betrokkenen dient de Franse gevangene Bisschop Gabriel Piguet op 17 december 1944 de ten dode opgeschreven diaken Karl Leisner de priesterwijding toe. Zijn eerste en enige Heilige Mis draagt de nieuwe priester op op de Tweede Kerstdag 1944, het feest van de Heilige Stephanus. De 4e mei 1945 wordt hij bevrijd. Zijn laaste weken brengt hij door in het sanatorium Planegg bij München. Nog slechts twee gedachten houden hem bezig: Liefde en boete. Op 12 augustus is zijn leven voltooid in de liefde van God, waaraan hij geloofd heeft en die hij aan de mensen bekend wil maken. Zijn laatste aantekening in zijn dag-boek luidt: „Zegen ook, Allerhoogste, mijn vijanden!“

Zijn graf bevindt zich in de Crypte van de Dom van Xanten. Op 23 juni 1996 verklaarde Paus Johannes Paulus II. Karl Leisner zalig.

Victor in Vinculis is verschenen in 2011

Scenario: Marie Malcurat
Tekenaar: Didgé
Uitgeverij: Coccinelle BD – 2012
Hardcover: € 9,95

Besteladres:
E-mail: karl.leisner.nl@gmail.com
Telefoon: 06 23253202

Contactadres voor Nederland:

Jeroen Smith pr.
Herensingel 3
Nl 2316 JS Leiden
Telefoon: (0031) (0) 71 521 8113

E-Mail: jhsmithpr@gmail.com

Inernet: www.karl-leisner.nl en www.karl-leisner.de/niederlande.html